BEATLES FOREVER -MUSIIKKIREVYY

“NOSTALGINEN MUSIIKKIREVYY NIILLE, JOTKA EIVÄT TIEDÄ BEATLESISTÄ JUURI MITÄÄN, NIILLE, JOTKA LUULEVAT TIETÄVÄNSÄ JA NIILLE, JOTKA OIKEASTI TIETÄVÄT.”

ESIINTYJINÄ THE URBAN CROW FEATURING SEPPO TAMMILEHTO, JIRI NIKKINEN JA JUSSI RAITTINEN.

Tuskinpa maailmassa on ketään, joka ei tietäisi, kuka tai mikä oli The Beatles. Brittiyhtyeen ura alkoi jo vuonna 1960, mutta ensimmäinen albumi “Please Please Me” julkaistiin maaliskuussa 1963. Viimeisin The Beatles-albumijulkaisu on toukokuulta 1970, yhtyeen hajoamisen jälkeen ilmestynyt “Let It Be”.
Edellä mainittujen levyjen ja vuosien väliin mahtuvat “With The Beatles” marraskuussa 1963, “A Hard Day’s Night” heinäkuussa 1964, “Beatles For Sale” joulukuussa 1964, “Help!” elokuussa 1965, “Rubber Soul” joulukuussa 1965, “Revolver” elokuussa 1966, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” kesäkuussa 1967, “Magical Mystery Tour” joulukuussa 1967, “The Beatles” eli nk. valkoinen tupla-albumi marraskuussa 1968, “Yellow Submarine” tammikuussa 1969 ja “Abbey Road” syyskuussa 1969.
The Beatles oli nykyaikaisen populaarimusiikin merkittävin uranuurtaja ja suunnannäyttäjä, vaikka yhtyeen kansainvälinen kiertuekausi kesti vain noin kolme vuotta 1963 – 1966. Suomessa yhtyettä ei valitettavasti nähty konsertoimassa milloinkaan!

thebeatles

Yhtyeen jäsenet John Lennon (kuoli 8.12.1980), Paul McCartney, George Harrison (kuoli 29.11.2001) ja Ringo Starr tekivät musiikkia, joka elää voimakkaasti tänäkin päivänä!

Ympäri maailmaa on on vuosien saatossa nähty ja kuultu lukuisia erilaisia ja luonnollisesti myös eritasoisia The Beatles -yhtyeen musiikkiin ja uraan perustuvia tribuutteja, elokuvia, cover-levytyksiä, show- ja teatteriesityksiä. Linnanmäen Peacock-teatterissa, Helsingissä nyt maaliskuussa nähtävä Beatles Forever -musiikkirevyy on lehtori Tapani Lepomäen ja muusikko Seppo Tammilehdon yhteistyössä tekemä ja tuottama korkeatasoinen, kriitikoiden ylistämä musiikkirevyy, joka osoittaa kunnioitusta The Beatles-yhtyeen musiikilliselle uralle mitä suurimmalla pieteetillä.

Revyyn käsikirjoittaja, lehtori Tapani Lepomäki on haastattelussaan sanonut: “Ihmisiä on kolmenlaisia: niitä, jotka eivät tiedä The Beatlesistä juuri mitään, niitä, jotka luulevat tietävänsä ja niitä, jotka oikeasti tietävät. Halusin tarjota kaikille jotain, toivottavasti myös nippelitietoa ja harvinaisuuksia tosidiggareille.”

Keskeisessä roolissa suomalaisessa The Beatles -revyyssä on vuonna 2004 ensimmäisen Beatles-tribuuttinsa tehnyt The Urban Crow -yhtye. Vuonna 2005 The Urban Crow esiintyi perinteisillä The Beatles -festivaaleilla Liverpoolissa, Englannissa. Kyseessä on Beatles-fanit yhteen vuodesta toiseen kokoava ja fanien suuresti arvostama kansainvälinen Liverpool Beatle Week -tapahtuma, jonka ydinareena on The Beatles -yhtyeen alkuaikojen kotiklubi Cavern Club. Beatlesit tekivät itse siellä lähes 300 keikkaa. The Urban Crow’n kolmen keikan suosio vuonna 2005 oli niin suuri, että viime vuonna 2008 yhtye kutsuttiin esiintymään sinne toistamiseen ja tällä kertaa peräti seitsemän keikkaa viikon aikana urakoiden. The Urban Crow on kymmenellä keikallaan Suomen eniten Cavernilla esiintynyt yhtye.

“Enää 278 keikkaa siellä ja ollaan The Beatlesin kanssa tasoissa,” vitsailevat yhtyeen jäsenet.

Liverpool Beatle Week -tapahtumaan kutsutaan järjestäjien mukaan viisikymmentä “maailman parasta Beatles-tribuuttibändiä”. Osa on tarkkaan plagioituja näköisbändejä, osa omintakeiseen tyyliin The Beatles -yhtyeen kappaleita soittavia kokoonpanoja ja osa The Urban Crow’n tapaan ei-näköisiä, mutta mahdollisimman paljon alkuperäisille esityksille uskollisia versioita soittavia yhtyeitä.
The Urban Crow -yhtyeen jäsenet ovat: Tapani Lepomäki, kitara & laulu, Kai Hyttinen (huom! ei “se” Kuju), laulu & kitara, Maiju Lepomäki, kosketinsoittimet, Juha Kinnunen, rummut, Matti Latva, basso ja Leevi Ahonen, kosketinsoittimet & laulu.

Beatles Forever -revyyssä kuullaan kaksikymmentäkuusi (26) ikimuistettavaa The Beatles -yhtyeen kappaletta The Urban Crow -yhtyeen, Seppo Tammilehdon, Jiri Nikkisen ja Jussi Raittisen esittämänä.
Mukana ovat mm. seuraavat ikivihreät: “A Hard Day’s Night”, “She Loves You”, “Lady Madonna”, “Something”, “Penny Lane”, “Let It Be”, “Strawberry Fields Forever”, “I Saw Her Standing There”, “In My Life”, “A Day In The Life” ja “Roll Over Beethoven”. Mukana on myös asiantuntijapiireissä arvostusta herättänyt tulkinta “Abbey Road” -albumin kolmesta yhteen nivoutuvasta loppusävelmästä.

Revyyn estraadi on toteutettu luentosalin oloiseksi. Laulujen välissä kaiken tietävä, intohimoisesti liverpoolilaisbändille omistautunut Beatle-professori (näyttelijä Pablo Seppä) ja hänen kaksi apulaistaan Alice (näyttelijä Saara Ylitalo) ja Cooper (näyttelijä Sampo Tuhkanen) esittävät The Beatles -yhtyeen pitkään uraan ja värikkäisiin vaiheisiin liittyviä esitelmiä, tarinoita ja sketsejä. Esitystä vauhdittavat 60-luvun tyyliin stailatut Ready-Steady-Go-Go -tanssijat (Vilma Tammilehto & Elina Hirvonen).

“En ole halunnut tarinoihin enkä sketseihin mukaan mitään sellaista, mikä ei ole totta. Kaikki revyyn tapahtumat ja repliikit voi helposti löytää tutkimalla joko bändin jäsenten tai heidän läheistensä elämäkertoja,” käsikirjoittaja Tapani Lepomäki kertoo.

Esityksen kesto on noin kaksi tuntia.

The Urban Crow ja Beatles Forever -musiikkirevyy on saanut mediassa loistavat arvostelut:
“Suomea edusti Liverpoolissa kunniakkaasti tamperelainen Urban Crow, hyvin kotiläksynsä tehnyt bändi.” (Jake Nyman, Soundi, 10/2005)

“…mutta nyt on vuosi 2008, elokuun loppu ja Cavern Clubin lavalla The Urban Crow’n yltäpäältä hikinen vokalisti ja laulaa hämmentävän raivoisan loppurutistuksen Beatlesin Oh! Darlingiin. Sen hän tekee osittain polvillaan – ja se toimii!” (Anssi Miettinen, Helsingin Sanomat, 30.8.08)

“The Beatles on vihdoin Suomessa. – Bändin jäsenet ovat alkuperälle uskollisia ja uskottavia.” (Markku Huotari, Aamulehden pääkirjoitus Ylänurkka, 11.9.08)

Haastattelulainaukset: Mari Suominen, Studiamedia.